top of page

Vastustamme Käppärän ja Ruosniemen kirjastojen lakkautusaikeita


Kirjaston kirjahyllyjä.
Kuvituskuva.

Porin Lähikirjastoyhdistys vastustaa suunniteltua Käppärän ja Ruosniemen sivukirjastojen lakkauttamista. Molemmilla kirjastoilla on suuri käyttöaste ja ne ovat tärkeällä paikalla koulujen yhteydessä ja palvelevat laajasti käyttäjiään.


Yhdistys haluaa lisäksi ottaa voimakkaasti kantaa suunniteltujen uusien kirjastotilojen kokoon. Suunnitelmat eivät mitenkään korvaa tällä hetkellä toimivia kirjastoja. Rakastetulle Käppärän kirjastolle on luvattu tilat Vähäraumalle ja Ruosniemen kirjastolle Pohjois-Porin koulurakennukseen. Varatut tilat ovat kuitenkin niin pieniä, etteivät nämä uudet kirjastot kykenisi toimimaan kirjastoina, vaan niistä tulisi vain materiaalin säilytyslaatikoita.


Ristiriitaista on myös se, että Käppärän kirjastoa ollaan jo pitkään oltu siirtämässä Länsi-Poriin perusteina muun muassa sijainti, tilan ahtaus, toimivuus ja vuokrat. Siitä huolimatta uudelle kirjastolle rakennetaan sen kaivatun olohuoneen sijasta komero.


Kirjastoille varatut uudet tilat ovat niin pieniä, etteivät nämä uudet kirjastot kykenisi toimimaan kirjastoina, vaan niistä tulisi vain materiaalin säilytyslaatikoita.

Yhdistyksemme järjesti viime marraskuusta tämän vuoden keväälle avoinna olleen kirjoituskilpailun, johon osallistuvissa yli 70 kirjoituksessa nousi monipuolisesti esiin kirjastojen merkitys eri ikäisten ja eri puolilla asuvien suomalaisten elämässä. Yksi tärkeimpiä kirjaston rooleja oli näissä kirjoituksissa juuri tila – kaikille avoin, ilmainen paikka, jossa henkilökunta auttoi ja palveli ja jossa saattoi odottaa bussia, löytää helpotuksen vessahätään, kierrellä tuntikausia hyllyjen välissä, viettää pitkää yksinäistä iltaa, tavata ystäviä, lukea kokeisiin, kuunnella musiikkia, löytää apua tai etsiä totuuksia kansien välistä.


66 ja 78 neliön kirjastotiloja ei ole edes tarkoitettu mihinkään tällaiseen. Näin pienillä neliöillä kirjaston merkitys menetetään.

bottom of page